Vrije ziel

Vanmorgen zag ik een meisje (van ik schat 2,5 jaar) al lachend en stralend de heuvel afrennen. Een vrije ziel! Totaal nog niet bezig met mogelijke gevaren, gedachtes over wat anderen denken etc. Oprecht vrij en blij! Nog helemaal zichzelf!

Conditionering

Zo worden we geboren (uitzonderingen daargelaten). Puur, vrij, stralend, vol energie. Daarna begint de ‘conditionering’. Je leert wat wel en niet mag; wat wel en niet hoort; je ziet voorbeelden (gedrag) om je heen van wat jij als ‘normaal’ gaat beschouwen.

Open vat

Als een open vat neem je alles in je op. Dit wordt jouw aangeleerde basis, jouw aangeleerde ‘normaal’. Wanneer je naar school gaat ga je je vaak nog meer aanpassen aan wat de maatschappij als ‘normaal’ acht. Als je je zo kleedt en zus gedraagt dan doe je het goed; dan hoor je erbij. Het trieste is dat je vaak steeds minder jezelf wordt. Op een gegeven moment weet je soms niet eens meer wat het is om helemaal jezelf te zijn; wie je werkelijk bent; wat jij leuk vindt; wat écht bij jou past.

Wringen

Je voelt dat er iets niet klopt; er wringt iets; je voelt je niet meer vrij. Je hebt een ‘standaard’ ontwikkeld die afwijkt van wie jij werkelijk bent. Je leven voedt je niet, je krijgt er geen energie van, je wordt er niet blij van. Wellicht ontwikkel je zelfs fysieke of psychische klachten en zit je niet meer lekker in je vel. Wat doe je dan?

De weg naar jezelf

Dan is het de kunst om de weg terug naar jezelf te vinden. Om de stem van je omgeving/ de samenleving/ je conditionering zachter te laten worden en je eigen stem (die van je hart en je ziel) te voeden. Hiervoor zijn gelukkig talrijke methodes. Het is aan jou om de weg te ontdekken die bij jou past. Gelukkig ben je natuurlijk altijd vrij om daar hulp bij te krijgen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Herken je je in dit verhaal en wil je graag handvatten, begeleiding en tips ontvangen om weer bij jezelf te komen; om weer te stralen? Bel, app of mail me gerust om te kijken wat ik voor jou kan betekenen!